Camaret sur mer is een bourgondisch frans stadje, waar je duidelijk kan zien dat mensen van eten, drinken en lachen houden. Gedurende de hele dag zie je mensen borden vol mosselen verorberen met grote lazen wijn ernaast.
Voor aan een mooring liggen schijn je hier dik te moeten betalen, dus we gaan lekker achter ons eigen anker liggen in de baai voor het strand. Naast ons ligt een klein engels bootje, ik denk ruim 8 meter, met een jong stel aan boord. Al snel raken we aan de praat en het blijken hele leuke mensen te zijn. Alex en Kate wilden eigenlijk een zelfvoorzienend boerderijtje in griekenland gaan beginnen, maar kregen onverwachts zoveel plezier in het zeilen dat ze besloten dat nog even uit te stellen tot na de wereldreis die ze nu willen gaan maken. Ook zij hebben de helft van de apparatuur nog niet aangesloten en klussen en flink op los tussen de zeiltochten door. De hoffelijkheid van een engelsman kenmerkt de twee en er is geen zin die niet eindigd op thank you. Ze zijn beide zendamateurs, IT-ers en vet slim.
Aangezien we hier wat langer blijven stuurt Carel me een pakketje met studieboeken en scheepspapieren op dat er uiterlijk donderdag zou moeten zijn. Woensdag is er echter al een bericht dat de aflevering mislukt is. Geen briefje achtergelaten op het adres, en geen nieuwe bezorgpoging die volgt. Als we zaterdag dan toch echt weer weg willen, sta ik vroeg op om op het postkantoor te staan zodra het open gaat. Onderweg kom ik de postbode tegen bij het adres waar het pakketje bezorgd zou moeten worden, maar hij zegt van niets te weten, hoewel hij me graag wil helpen. Ook op het postkantoor zegt de dame nog niets te hebben ontvangen. Als ik haar uitleg dat het echt haast heeft, aangezien we vanmiddag weer vertrekken met de boot, probeert ze toch nog het een en ander voor me te doen, maar met de nummers die ik heb kan ze niks.
Het blijkt dat het een ander bedrijf is, genaamd chronopost, dat het pakketje zou
moeten bezorgen. Wederom toevallig komt net een bezorgjongen van chronopost het postkantoor binnenlopen. In eerste instantie zegt ook hij niets te weten, maar nadat ik zijn geheugen wat opgefrist heb verandert er iets in zijn blik, alsof hij een foutje gemaakt heeft. Maar misschien is dat slecht mijn subjectieve waarneming. In ieder geval hoef ik nu niet meer zelf naar het franse servicenummer te bellen, maar belt hijzelf direct naar het depot in Brest. Het pakketje blijkt daar te liggen en vandaag niet meer deze kant op te komen. Wel kan ik het zelf ophalen, als ik er voor twee uur ben, want dan is iedereen naar huis. Het is dan kwart over elf. Er gaan drie bussen per dag van Camaret naar Brest, een om 7 uur in de ochtend, een om één uur 's middags en dan nog een 's avonds. Dat gaat hem dus niet worden. Met goede moed en als laatste optie, om toch maar de scheepspapieren in handen te krijgen, steek ik mijn duim uit langs de weg die naar Brest gaat. Al snel stopt er een auto en zo 'faire du stop' ik naar Brest, waar ik met vier verschillende auto's een klein uurtje voor sluitingstijd op een afgelegen industrieterrein aankom. Naar nog een halfuurtje zoeken vind ik uiteindelijk de goede loods en bijna ongelovelijk maar waar, daar ligt mijn pakketje! De jongens van het postbedrijf maken een mooi bord met Camaret erop voor mijn terugreis en eentje geeft me een lift naar een rotonde waar veel auto's komen. En met drie auto's en evenzoveel maffe karakters en toeristisch routes ben ik weer veilig en bepakt terug bij de boot. Deze dag kan niet meer stuk! We proberen nog diesel te tanken bij de automaat, maar net als alle andere automaten hier lijkt hij niet zoveel zin te hebben om ons te helpen. Dat wordt dus zuinig zijn met motoren.
Zaterdag avond vertrekken we dan voor de eerste 'grote'oversteek, die van de golf van Biskaje.
In mijn hoofd zingt het sinterklaasliedje:
'als het stormt in de golf van Biskaje, dan zou Sint wel in zee kunnen waaien
of sloeg Piet overboord, ik heb van nog gehoord, dat de zee daar echt vol zit met haaien!'
Gelukkig blijkt het met de haaien wel mee te vallen. We spotten twee kleintje onderweg.
Wel stikt het er van de dolfijnen, zolang we nog op het continentaal plat zijn, zijn ze altijd bij ons in de buut en geven ons prachtige shows terwijl ze met de boot lijken te spelen.
Als we dan het continentaal plat verruilen voor de kilometers diepe oceaan, verdwijnen de dolfijnen en ontmoeten we vier walvissen. Wat een pracht! En spannend ook als je Jules Vernes '20000 mijlen onder zee' aan het lezen bent!
Ook stikt het van de verschillende soorten kwallen, het zijn geen grote groepen, maar heet veel verschillende individuen. Een soort wormen, opgerold of uitgestrek, kwabbige kwallen, lange, korte, dikke en zeedruifjes en van allerlei kleuren. Als bioloog zou je je hier nooit hoeven te vervelen denk ik.
De laatste dag in Biskaje trekt de wind aan, wat enerzijds heel fijn is, aangezien je met acht knopen toch een stuk sneller richting je bestemming kunt komen dan met twee knoopjes vooruit en dan weer eentje achteruit. Maar aan de andere kant het tuig en ons ook wel wat op z'n sodemieter geeft, aangezien de wind ons regelmatig windvlagen vergelijkbaar met windkracht acht geeft en Poseidon zijn klotsgolven op ons uitstuurt. Wederom ben ik heel blij met de AIS, ik roep dan ook ieder vrachtschip waarvan ik vind dat het te dicht bij komt op, om hem onze positie duidelijk te maken, waarop ze zonder uitzondering voor ons uitwijken. Heel netjes!
Nog voordat we het land kunnen zien hebben we al goed bereik op de spaanse fm radio en we dansen op zomerse deuntjes. Als dan ook het land zich laat zien kan de dag niet meer stuk. Wat is het hier prachtig, alweer, en het lijkt nog mooier!
We dobberen de baai van La Coruna in waar de wind volledig wegvalt. Een vriendelijke havenmeester komt ons direct te gemoed en helpt met de touwtjes, de stroom en algemene inlichtingen.
Daarna trekken we de stad in.
Wat hier opvalt is dat bejaarden een erg actief sociaal buitenleven hebben. Er zitten oude dames biertjes te drinken in de kroeg, ze zwemmen in de haven, en smikkelen van de tapas op de terrasjes die overal verspreid zijn, wat een leven!
Het eten is heerlijk en goedkoop, wat tevens geld voor de wijn, die trouwens enkel per fles te bestellen is!
Ik zou me hier wel wat weekjes kunnen vermaken!
Vannochtend zijn ook Wicky en Sven aangekomen, wat fijn is, we begonnen ons al bijna een beetje zorgen te maken, vanavond eten we nog een keer tapas en vannacht zullen we dan toch weer verder moeten.
Er komt namelijk een dikke vette zuiderstorm aan, maar als we op tijd weggaan, zijn we zuidelijk genoeg om daar niets van mee te hoeven maken. Daar gaan we dus maar voor. En wie weet wat de ria's aan de noordwest kust allemaal weer te bieden hebben?
De dieseltank is gevuld, de watertanks ook met iets beter smakend water en proviand is ingeslagen op de markt, we hebben goed geslapen, het gezellig gehad en de boot aan kant gemaakt, kortom het is weer tijd om verder te gaan!
You're too kind, Sanne. We're so glad we bumped into you and that we continue to do so along the way! Thank you :-p
BeantwoordenVerwijderen